Home  /  Nieuws

Praktische inlichtingen omtrent het coronavirus

13/03/2020
afbeelding Praktische inlichtingen omtrent het coronavirus

Beste klanten,

SIOS laat alle lessen in Drongen zoals gepland doorgaan, wij hebben weliswaar volgende  acties ondernomen:

  • Alle cursisten worden vooraf intens gebriefd omtrent de te nemen maatregelen
  • Er wordt gewerkt in kleinere groepen van deelnemers
  • Alle deelnemers worden geacht voldoende afstand te nemen van elkaar (volgens richtlijn) en worden in het lokaal ook zo geplaatst
  • Alle cursisten zijn voor de praktische opleidingen steevast verplicht de handen te wassen voor en na de oefeningen aan toestellen
  • Werken wij voor u in-company, dan volgen onze lesgevers de opgelegde maatregelen van het bedrijf

Wij raden klanten ondertussen aan gebruik te maken van onze digitale tools die ervoor zorgen dat u kan blijven opleiden.

Het SIOS-Management

Maak gebruik van onze digitale leermodules

13/03/2020
afbeelding Maak gebruik van onze digitale leermodules

Wist je dat je voor bepaalde theoretische hertrainingen kan gebruik maken van onze digitale leermodules? Door gebruik te maken van de digitale leermodule kunnen ervaren cursisten alvast het theoretisch luik van hun hertraining volgen op computer of tablet, en daar ook een certificaat van ontvangen. Achteraf kunnen we het verplichte praktisch gedeelte van de hertraining samen inplannen.

De digitale leermodule is momenteel beschikbaar voor heftruck in het Nederlands, Frans en Engels. Voor reachtruck en elektrische transpalet/stapelaar is deze module beschikbaar in het Nederlands.

Ook de nieuwe digitale module rond hoogwerker (Nederlands) wordt volgende week al toegevoegd.

Voor meer informatie over deze digitale leermodules, of als je wenst op de hoogte te worden gehouden wanneer nieuwe modules beschikbaar zijn, stuur je best een mail naar info@sios.be, vul je ons contactformulier in of kan je ons telefonisch bereiken op 09/220 93 85

Overige berichten

Zorg dat je als leidinggevende optimaal bent voorbereid op een arbeidsongeval.

03/03/2020
afbeelding Zorg dat je als leidinggevende optimaal bent voorbereid op een arbeidsongeval.

Wanneer je de krant leest kijk je er misschien gemakkelijk naast maar quasi dagelijks vind je in de regionale of nationale pagina’s van je ochtendkrant of favoriete nieuwssite, berichten over arbeidsongevallen. Het is meestal pas wanneer je zelf zo’n ongeval hebt meegemaakt, of als één van je werknemers slachtoffer is geweest, dat je wat meer aandacht gaat besteden aan deze opvallende artikels. Hoe kan je je voorbereiden om arbeidsongevallen te vermijden? En hoe kan je leren om ermee om te gaan?

Voorkomen is beter dan genezen

Neem je de proef op de som en ga je op een nieuwssite zoeken op het woord ‘arbeidsongeval’, dan zal je versteld staan van het aantal resultaten dat je terugkrijgt. Ook de titels liegen er meestal niet om: ‘Arbeider zwaargewond’, ‘Dakwerker komt om het leven’, ‘Arbeider raakt met hand klem in een machine’. Dit soort artikels zijn jammer genoeg bijna dagelijkse kost. Elke dag vertrekken mensen naar hun werkplek om er later die dag slachtoffer te worden van een ongeval.

Uiteraard is het de taak van elke werkgever om ongevallen te vermijden. Dat kan door de arbeidsomstandigheden in het bedrijf zo veilig mogelijk te houden en door ervoor te zorgen dat alle medewerkers een gedegen opleiding hebben gekregen. Maar daar stopt het niet.

Ken je taken en verantwoordelijkheden

Bij het zoeken naar nieuws over arbeidsongevallen valt een tweede categorie berichten op. Die artikels hebben betrekking op de bedrijfsleiders of leidinggevenden van het bedrijf en luiden jammer genoeg vaak als volgt: ‘Zaakvoerders bedrijf krijgen fikse boetes na zwaar arbeidsongeval’, ‘Onderneming riskeert 6.000 euro boete na arbeidsongeval’, ‘Bedrijf staat terecht voor dodelijk ongeval’. Deze titels zijn geen fictie en dateren allemaal van de afgelopen drie maanden.

Als leidinggevende of bedrijfsleider wil je koste wat het kost vermijden dat jij of je bedrijf ooit onderwerp bent van zo’n bericht. In een verantwoordelijke functie heb je er dan ook alle baat bij dat je preventief te werk gaat, dat je goed op de hoogte bent van wat je bij een arbeidsongeval precies moet doen, maar ook dat je perfect bent voorbereid op elk mogelijk doemscenario. Dit zorgt er meestal voor dat de gevolgen van een ongeval voor alle betrokkenen een stuk minder zwaar zullen doorwegen.

Om je optimaal te informeren over dit onderwerp organiseert SIOS op regelmatige basis een sessie ‘taken en verantwoordelijkheden voor de hiërarchische lijn’. Tijdens deze ontbijtsessie neemt onze gastspreker je aan de hand van een praktijkvoorbeeld mee naar de dag van een ongeval, maar confronteert hij je ook met de emotionele en aanslepende gevolgen na het ongeluk. Ondertussen krijg je de nodige informatie om ervoor te zorgen dat deze materie op het einde van de sessie geen geheimen meer heeft.

Inschrijven voor de volgende ontbijtsessie op 30 april kan je hier nog doen. Hou ook zeker deze pagina in de gaten, zodra een datum volzet is houden we je op de hoogte van de volgende sessie.

Op algemeen verzoek: Extra datum voor sessie 'Taken en verantwoordelijkheden voor de hiërarchische lijn'

26/02/2020
afbeelding Op algemeen verzoek: Extra datum voor sessie 'Taken en verantwoordelijkheden voor de hiërarchische lijn'

De ONTBIJTSESSIE - ‘TAKEN EN VERANTWOORDELIJKHEDEN VOOR DE HIËRARCHISCHE LIJN’ op 10 maart was in een mum van tijd volgeboekt. Omdat dit thema te belangrijk is, organiseren we op 30 april een nieuwe sessie. (Schrijf je meteen in via deze link)

Onlangs kwamen enkele arbeidsongevallen met dodelijke afloop in de media. Als leidinggevende met zo'n zwaar arbeidsongeval geconfronteerd worden kan zeer ingrijpend zijn. Zowel werkgever als werknemer zijn erbij gebaat hun verantwoordelijkheden te kennen en ter harte te nemen. Tijdens deze ontbijtsessie verduidelijken we aan de hand van reële werkcases hoe je als verantwoordelijke deze materie kan benaderen.

De ochtendsessie focust zich op menig doelgroep, met name personen die verantwoordelijkheid moeten dragen in een functie met leidinggevend karakter (Operationele verantwoordelijken, Productie en Logistiek, Afdelingsverantwoordelijken, …). Evenzeer verwelkomen wij alle betrokkenen in een adviserende rol (Preventie, HR, Finance, …)

Onze gastspreker is Bart. Hij brengt zijn persoonlijk verhaal waarbij hij als teamleader zelf werd geconfronteerd met een dodelijk ongeval. Hij laat het publiek meekijken naar alle gebeurtenissen van die zwarte dag in zijn leven. Hij vertelt over zijn ervaringen alsook de emotionele en aanslepende gevolgen nadien.

Tijdens het 2de deel koppelt Bart zijn verhaal aan het wetgevend kader. In deel 3 kijken we naar sprekende beelden, veelvuldig aangevuld met praktische tips uit reële werkcases.

Deze ontbijtsessie is een must naar sensibilisering en bewustwording toe. De case is volledig pragmatisch en inspirerend opgebouwd.

Praktisch info:
Wanneer?
Donderdag 30 april
Start om 9u, einde rond 12u30

Waar?
SIOS, Booiebos 24 te Drongen

Prijs?
125€, excl. BTW

Betaling via KMO-portefeuille mogelijk

Inschrijven kan vanaf nu via deze link